Copenhagen Malmö Port

Copenhagen Malmö Port tar inga risker - satsade på mikrovågslänkar

Copenhagen Malmö Port (CMP) behövde utveckla sin nätinfrastruktur när verksamheten förändrades. Dessutom var det viktigt att snabbt kunna få ut egna IT-system till hamnens olika verksamhetsområden. Lättare sagt än gjort i en miljö där verksamheten pågår dygnet runt och det är mycket svårt att dra kablage.

I nära samarbete med CMP:s IT-avdelning tog vi fram en skalbar kommunikationslösning som levde upp till högt ställda krav på prestanda, driftsäkerhet och kostnader. Tunga applikationer kunde nu äntligen läggas in mot befintliga system för gemensam funktion och underhåll.

Kostnadseffektiv lösning

Kommunikationslösningen uppskattades på bägge sidor av sundet. David Bodén, dåvarande IT-chef på CMP, förklarar varför man valde mikrovågslänkar.

”Vi valde mikrovågslänkar huvudsakligen för pålitligheten. All vår datakommunikation måste fungera och vara i drift 24/7. En annan fördel med trådlöst är att vi slipper att dra kablage i svåra miljöer. Det känns tryggt att vi nu äger vår infrastruktur och därför enkelt kan anpassa den efter nya förutsättningar. Dessutom är lösningen skalbar och flyttbar. Och inte minst viktigt – investeringen hade en ROI på endast 13 månader, säger David Bodén.”

Mikrovågslänk snabbar på bredbandsutbyggnaden

Via den nya generationen mikrovågslänk kan alla som bor och verkar på landsbygden få lika bra bredbandsuppkoppling som i storstäderna. På så vis minskar den digitala klyftan och gör det möjligt för alla i hela landet att ta del av den digitala välfärden.